En sensitiv hud blir lettere irritert og rød, og ofte synlige kapillærårer. Hvor synlige og hvor disse blodårene befinner seg varierer fra person til person, men det er typisk å oppleve dette rundt nese og på kinn. En sensitiv hud vil raskere reagerer på faktorer som varme, kulde, sol og tørr luft. Også alkohol, kaffe og nikotin er typiske årsaker som kan forverre tilstanden. Det er viktig å skille mellom en sensitiv hud og en reaktiv hud. En reaktiv hud vil ikke være konstant rød eller irritert som en sensitiv hud, men vil heller reagere på berøring eller aktive produkter. En reaktiv hud har heller ikke de klassiske kjennetegnene som en sensitiv hud har, som synlige kapillærårer.

En sensitiv hud må beskyttes ekstra nøye mot sol, kulde og vind. Det er viktig å unngå sirkulasjonsøkende produkter, som aktive serum. Velg heller milde produkter som styrker huden, roer ned rødhet og som styrker kapillæråreveggene. De fleste merker tilbyr spesielle serier for sensitiv hud. Unngå kraftfulle skrubber eller eksfolieringer, og velg heller enzympeelinger som skånsomt løser opp i gamle hudceller. BHA-syre er et godt alternativ, da den både eksfolierer mildt og har en anti-inflammatorisk effekt.

Også eksem og hudsykdommen Rosacea er hudtilstander som typisk opptrer sammen med sensitiv hud. Dette er hudtilstander som krever egen, spesifikk behandling.